października 06, 2017

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Ze względu na to, że zaczęłam studia będę tutaj niestety rzadziej zaglądać, ale za to postaram się, aby wpisy były na coraz to wyższym poziomie :) 
Jako, że za oknami ponura jesień postanowiłam przygotować coś na osłodę w domu, po męczącym dniu. Za gruszkami, aż tak nie przepadam, więc do przepisu podchodziłam trochę sceptycznie, ale wyszło naprawdę rewelacyjnie. Dlatego z całego serducha polecam spróbować i to najlepiej z gałką lodów :)



Składniki

Karmelizowane gruszki:
  • 1kg gruszek (twardych!)
  • sok  z połowy cytryny
  • 100 g cukru
  • 100 ml białego wina
  • 100 g suszonych żurawin
Owsiana kruszonka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dekoracja:
  • suszona żurawina

Karmelizowane gruszki

Gruszki kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym rondlu karmelizujemy cukier na złoty kolor i wlewamy wino, które doprowadzamy do konsystencji sosu. Dodajemy gruszki i karmelizujemy 5 minut ciągle mieszając. Gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego np. od tarty (można też na zwykłą blaszkę) i równomiernie rozkładamy wypełniając całe dno. Do sosu, który pozostał po karmelizowaniu gruszek wrzucamy żurawinę i gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawiną


Owsiana kruszonka

Do miski wrzucamy mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i cukier wanilinowy. Zagniatamy kruszonkę, a następnie rozsypujemy ją równomiernie na przestudzonych gruszkach i żurawinach.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 min na 185 stopni. 




Ciasto posypujemy żurawiną, podajemy na ciepło, najlepiej z gałką ulubionych lodów :)



Może wydawać się trochę skomplikowane, ale prócz kruszonki i przygotowania owoców nie ma tam nic więcej do zrobienia, a zaufajcie smak jest wart każdej poświęconej minuty :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Emeralds Life , Blogger