września 10, 2017

Włoskie cantuccini - przepis

Hej wszystkim!
Dzisiaj chciałabym się z wami podzielić przepisem na ulubione ciastka całej mojej rodzinki :)
Sama czasem się na nie skuszę, ale zdecydowanie wole robić niż jeść.

Cantuccini to włoskie ciasteczka, zawierające dużą ilość migdałów. Najlepiej smakują maczane w kawie lub winie, ale "na sucho" też są bardzo smaczne.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów drobno posiekanych 
  • 50 g całych migdałów
  • otarta skórka z 1 cytryny 
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę, Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 jajka oraz całe migdały. Ciasto zagniatamy i formujmy z niego wałek o średnicy 3-4cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub 190-200 bez termoobiegu na 30 minut. Ciasto wyjmujemy na deskę do krojenia i kroimy ciasto na plastry o grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem lub 170-180 bez termomobiegu. Pieczemy przez około 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronie i ponownie tyle pieczemy.



Z przepisu wyjdzie około 12-15 sztuk. 


Jeśli ktoś się skusi na przepis, to proszę napiszcie jak wam wyszło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Emeralds Life , Blogger